Yatırıma başlarken hiç para kaybetmeyeceğini ve hep para kazanacağını düşünmen çok doğal. Ancak piyasanın düşüş yaşayabileceğini bilmen ve buna hazırlıklı olman önemli.
Bu yazımızda piyasaların kötü gittiği dönemler için portföy oluşturmanın püf noktalarını anlattık.
Bir soruyla başlayalım: Sence kaç farklı portföy oluşturmalısın? 🤔
Yatırım yaparken tek bir portföyünün olması zorunlu değil. Farklı yatırım hedeflerin için farklı portföyler oluşturabilirsin. Bu durumda, "kötü günler portföyü" olarak adlandırabileceğimiz bir portföy oluşturman akıllıca olabilir. Bu portföy, piyasanın düşüş yaşadığı zamanlarda koruma sağlamak amacıyla riski azaltan varlıklardan oluşabilir. Bu şekilde, yatırımlarını çeşitlendirerek ve riskini dağıtarak olumsuz piyasa koşullarına karşı daha hazırlıklı olabilirsin.
Peki nedir “kötü günler portföyü"?
Hem ülke ekonomisi hem de küresel ekonomi, sürekli olarak toz pembe bir seyir izleyemez. Ekonomilerde resesyon, devalüasyon veya enflasyon gibi zorlu dönemler yaşanabilir. Bu tür ekonomik zorluklara karşı hazırlıklı olmak önemlidir. Bu nedenle, bir kriz dönemini en az hasarla atlatmak için kenarda hazır bekleyen bir portföy oluşturman önemlidir. Bu portföy, riski azaltan ve değerini koruyan varlıklardan oluşabilir. Bu şekilde, ekonomik sorunlara karşı daha dirençli olabilir ve yatırımlarını koruyabilirsin. 📊
"Kötü günler portföyü"nü belki daha önce "acil durum fonu" olarak da duymuş olabilirsin. Gelir kaybı, artan borçlar veya doğal afetler, sağlık sorunları gibi beklenmedik zor durumları göz önünde bulundurarak kenara konulan para olarak da düşünebilirsin. Bu portföy, uzun vadeli bir planlama çerçevesinde oluşturulan ve "kötü günler" dışında kullanılmaması gereken bir portföydür. Amacı, kriz dönemlerinde maddi güvence sağlamak ve acil ihtiyaçları karşılamaktır.
Kötü günler portföyünü oluştururken nelere dikkat etmelisin? 💡
Portföyün varlık dağılımını belirlemeden önce kişisel finans yönetimi ve disiplini sağlaman son derece önemli. 🔍 Haftalık ve aylık bütçeler oluşturabilir, sabit giderlerini belirleyebilir ve bu giderleri düştükten sonra yatırıma ayıracağın bir miktar belirleyebilirsin. Bu belirlediğin tutar, yatırımlarına yönlendirebileceğin bir bütçe oluşturmana yardımcı olacaktır. Portföyünü bu adımları takip ederek oluşturabilirsin.
Bu tarz dönemlerde, portföyünün bir kısmınını sabit getirili ürünlere ve güvenli limanlara yönlendirebilirsin. Sabit getirili yatırım ürünlerini seçerken hızlı nakde çevrilebilir olmasına dikkat etmeyi unutma.
Portföyünün diğer kısmında hisse senetlerine yatırım yapacaksan seçimlerini çok dikkatli bir şekilde yapmalısın. Bu noktada birkaç öneri sunabiliriz! 👀 Örneğin, resesyon, devalüasyon veya enflasyon gibi dövizin arttığı dönemlerde üretimini devam ettiren ve ihracat yapan şirketlerin borsada ön plana çıktığı görülür. Bu durumda tekil hisse senetlerine yatırım yapmak yerine ihracatçı şirketlere yatırım yapabileceğin endeks yatırım fonlarına yatırım yaparak portföyünün riskini dengeleyebilirsin.
Özetlemek gerekirse, sabit getirili fonlar ağırlıklı olmak üzere, borsa yatırım fonları da kötü dönem portföyünün bir parçası olabilir. 🧩
Yancep’te tüm bu ihtiyaçları karşılamak için sana özel portföyler ve yatırım listeleri sunuyoruz. Uygulama üzerinden paylaştığımız bildirimlerle de gerekli yönlendirmeleri sağlıyoruz. Tek yapman gereken Yancep hesabını açıp portföyünü oluşturmaya başlaman. Unutma bu portföy seni “kötü günlere” karşı koruyan bir portföy olacak. 🔐
Eğer hala Yancep'li olmadıysan sen de 50.000 Yancep'li arasına katılmak için hemen Google Play Store, App Store veya Huawei AppGallery üzerinden uygulamamızı indir, yatırım hesabını aç ve Yancep dünyasında yerini al. 🚀
Görüşlerin bizim için çok değerli! Her türlü soru ve yorumun için bize sosyal medya kanallarımızdan ve info@yancep.com e-posta adresi üzerinden her zaman ulaşabilirsin.
Yancep dünyası seni bekliyor! 🚀
Comentários